Aalborg er en mangfoldig by, også når det gjelder kunst og kultur, og er i dag en internasjonalt orientert universitetsby, som byr sine gjester på kultur og opplevelser av høy klasse. Ønsker du å bli guidet rundt i Aalborg via mobilen din, kan du laste ned appen StoryHunt – og få tilgang på en rekke gratis byvandringer – blant annet «Det historiske Aalborg», «Aalborg i barnehøyde» og «Aalborgs gatekunst».
Historisk byvandring
Besøker du Aalborg bør du ta deg tid til en byvandring for å se noen av byens spennende og vakre historiske bygg. Alle ligger sentralt i Aalborg sentrum, slik at du kan ta turen til fots.
De "syv vidunderne"
Jørgen Olufsens gård
På Østerågade like ved Nytorv ligger den vakre kjøpmannsgården i bindingsverkstil, Jørgen Olufsens gård. Bygget er oppført i 1616 av Aalborgs daværende ordfører, Jørgen Olufsen. Gården regnes som en av Danmarks best bevarte kjøpmannsgårder fra renessansetiden og er ett av de mest fotograferte husene i Aalborg.
Jens Bangs Stenhus
Jens Bangs Stenhus fra 1624 er et av de best bevarte husene fra Christian 4. tid. Huset ble oppført av Jens Bang som var en av de rikeste storkjøpmennene i Aalborg, og halvbror til daværende ordfører, Jørgen Olufsen. Jens Bangs Stenhus skiller seg markant fra andre hus på denne tiden – bygget i flammende, mørkerøde munkestein.
Aalborg Rådhus
Aalborg Rådhus ligger sentralt i sentrum på Gammeltorv. Det vakre bygget i sen-barokk stil fra 1762 benyttes i dag blant annet til vielser. Rådhuset er det minste i Danmark regnet ut i fra Aalborgs størrelse og innbyggertall.
Budolfi kirke
Domkirken Budolfi Kirke er oppkalt etter den engelske helgenen St. Botholphus. De første sporene av en trekirke på dette stedet er fra ca. år 1000. Siden da har kirken både brent, blitt revet og satt opp igjen. Den nåværende bygningen ble reist på 1300-tallet i gotisk stil med gule munkestein, mens selve kirkespiret er fra 1779.
Aalborg kloster
Aalborg Kloster er i dag ett av Danmarks best bevarte bygg med blant annet kalkmalerier fra 1500-tallet. I tillegg til at Aalborg Kloster har vært tilholdssted for nonner og munker, har det rommet så forskjellige ting som katedralskole, sykehus, latinskole samt motstandsgruppen fra 2. verdenskrig, Churchill-klubben. I dag benyttes klosteret til blant annet eldreboliger, omvisninger og arrangementer.
Hjelmerstald
Hjelmerstald ligger som en sidegate til gågaten Algade. Bygningene i gaten kan dateres tilbake til 1700-tallet og var opprinnelig tiltenkt byens mange hester. De små, eventyrlige og fargerike gamle husene er et forbilde for by-bevaring, og er i dag et svært attraktivt beboelsesområde i byen.
Aalborghus Slott
Aalborghus ligger i grønne omgivelser nær havnefronten i Aalborg. Slottet ble oppført av Christian 3. i årene 1539 til 1555, og er Danmarks eneste bevarte regnskapsslott – hovedsete for kongens lensmenn i Nordjylland. Hele året kan besøkende besøke slottsparken og se Aalborghus utefra. I sommerhalvåret er det i også mulig å besøke fangehullet og kasemattene – en stor kontrast til det ellers idylliske anlegget med vollgraver og flott beplantning.
Gråbrødrekloster Museum – en av Aalborgs skjulte skatter
Noen meter under jorden, ved det store varehuset Salling, befinner det seg et lite museum som heter Gråbrødrekloster Museum. Tar du heisen ned fra gågaten kommer du inn i en spennende og nedtonet verden, og under den travle shoppinggaten Algade kan du beskue gjenstander fra vikingtiden og middelalderen – blant annet skjeletter fra datidens kirkegårder.
Moderne kunst
Gatekunst i Aalborg
Street Art er kjent fra flere av verdens storbyer, og i Aalborg kan man også glede seg over dette. Flere av byens husgavler og fasader har fått fantastiske utsmykninger, utført av spennende kunstnere. Street Art Walk er å anbefale for deg som ønsker å se de fargerike maleriene og samtidig utforske byen.
Nå er også street food-konseptet kommet til Aalborg, nærmere bestemt ved Skudehavnen i den vestlige delen av byen. Da er du også tett på Aalborgs nye vann- og aktivitetsområde, Vestre Fjordpark. I nærheten ligger også den nye Kulturbroen som krysser Limfjorden samme sted som jernbanen. Og har du ikke fått nok av street-konseptet, kan du ta en tur over broen til Nørresundby og besøke street art galleriet «Værket».
Utzon Center
Like ved Musikkens hus ligger det fantastiske byggverket Utzon Center – tegnet av den verdenskjente arkitekten Jørn Utzon, som også står bak Operahuset i Sydney. Senteret skal være et formidlingssted der arkitektur, design og kunst spiller sammen med utstillinger, undervisning, konferanser, møter og kulinariske opplevelser.